Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Ads blocken met je eigen DNS server (2)

Door Tomba op dinsdag 27 augustus 2013 09:27 - Reacties (3)
Categorieën: Linux, Systeembeheer, Views: 4.250

In een vorige blogpost heb ik al uit de doeken gedaan hoe ik er thuis voor zorg dat onze internet ervaring zo reclamevrij mogelijk is. Aangezien ik zelf echter in de automatisering werk en er toch nog wat handwerk in deze versie zat, daarom (met dank aan de post van gjs! ) een verfijning. Een script, dat (via een cronjob) dagelijks checked of er een nieuwere versie is van de MVPS Host File en deze omzet naar een zonefile waar Bind ook wat mee kan:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
# Automatic ad blacklist by Tomba based on Gjs script (http://tomba.tweakblogs.net/blog/9171/ads-blocken-met-je-eigen-dns-server.html#r_127502 )

# Make backup of current zone file
cp /etc/bind/adservers /etc/bind/adservers.backup

# Get newest MVPS HOSTS File Update and write it to /etc/bind/adservers
curl -s http://winhelp2002.mvps.org/hosts.txt |grep -v localhost| grep ^127.0.0.1 |awk '{print $2}' |awk '{ sub(/\r$/,""); print "zone \""$0"\" { type master; notify no; file \"null.zone.file\"; };" }' > /etc/bind/adservers

# Restart Bind to make sure it picks up the new zonefile
service bind9 restart


Voor de mensen die niet helemaal thuis zijn in Linux, bovenstaande code in een bestand zetten en dan uitvoerbaar maken mbv chmod +x. (in dit voordeel heb ik het script update_adservers
in /etc/bind staan)
code:
1
chmod +x /etc/bind/update_adservers


In cron (aanpassen via crontab -e):
code:
1
0 0 * * *  /etc/bind/update_adservers

Hiermee wordt het script iedere dag om middernacht aangeroepen :)

Volgende: Programma's unpinnen via script onder Windows 08-'13 Programma's unpinnen via script onder Windows
Volgende: Spotweb omzetten van Master install naar Github 07-'13 Spotweb omzetten van Master install naar Github

Reacties


Door Tweakers user Eewokney, woensdag 20 november 2013 09:53

Bedankt voor de post. ben op moment bezig bind te installeren om dit te proberen. Gebruik tot nu toe adblockplus en heb een lap text in mijn host file staan maar voor mijn tablet en phone is dit lastiger aangezien ze momenteel niet geroot zijn.

Door Tweakers user barbed, maandag 9 december 2013 16:44

Hartelijk dank, ook en vooral aan Magiel, e.e.a. met dnsmasq gedaan, ook de cron wat aangepast en het lijkt perfect te werken allemaal! :)

Door Tweakers user lordgoblin99, dinsdag 21 januari 2014 04:29

Handig scriptje, bedankt voor de goede uitleg in de eerste post. Voor zover ik begrijp, als ik jouw guide volg, gaat mijn bind server straks alle ads doorverwijzen naar 127.0.0.1, dus als ik dan nginx of apache op dezelfde machine installeer zou ik moeten kunnen custom content tonen ipv ads toch ? (ga ik op termijn niet blijven doen, maar lijkt mij leuk om de ads even te vervangen door wat slogans om mijn broer te irriteren :P )

Reageren is niet meer mogelijk